Web Servis (RESTful API) ile MongoDB Kullanımı
Çok kısa özetlemek gerekirse :
MongoDB; MySQL, MSSQL, Oracle, PostgreSQL v.b. veri tabanı çeşitlerinden biridir. Genellikle, diğer klasik veri tabanı tiplerinin yavaş kaldığı ve yüksek hacimli verilerle çalışırken kullanılır. Veriler JSON formatında kaydedilir.
Bu yüzden JSON Verilerinin bize sağlamış olduğu tüm avantajların, MongoDB içinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
(MongoDB hakkında ayrıntılı bilgi için..)
Son zamanlarda JSON kullanımının yaygınlığından önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu makalede ise; bizlere ücretsiz MongoDB sunucu hizmeti sunan MongoLab kullanımına genel bir giriş yapacağım.
MongoLab.com; Google ve Azure gibi platformlar tarafındanda desteklenen, kullanıcılara 500 MB ‘a kadar ücretsiz veri saklama imkanı sunan bir sunucudur. C#, Java, Node.js, PHP, Python, ve Ruby Programa Dillerini desteklemekte olan bu site, sunduğu Web API desteğiyle küçük çaplı uygulamalar geliştiren programcıların verilerini saklayabilmesine olanak sağlar.
Bu kısa bilgilerden sonra bir MongoLab hesabı nasıl alınır bunu görelim.
Üyelik :
“SIGN UP” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza gelecek olan formu doldurup üye oluyoruz.
E-Posta adresimize gelen doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra veri tabanımızı oluşturuyoruz.
Üyelik doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra “Create New” butonuna tıklayarak veri tabanımızı oluşturmaya başlıyoruz.
Ilk olarak “Amazon Web Services”, “Google Cloud Platform” ve “Windows Azure” platformlarından istediğimizi seçiyoruz.
“Single-node” sekmesini tıklayıp “Sandbox” seçeneklerini işaretliyoruz.
“Database name: ” kutucuğuna veri tabanımızın ismini girip “Create New MongoDB Deployment” butonuna tıklayarak veri tabanımızı oluşturuyoruz.
Veri tabanımız oluştuğuna göre şimdi bu veri tabanı için koleksiyon oluşturmamız gerekir.
(Koleksiyon oluşturmayı, SQL’deki tablo oluşturma gibi düşünebilirsiniz.)
Veri tabanı ekranında “Collections” sekmesine gelip “add collection” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza çıkan kutucuğa koleksiyonumuzun ismini yazıp “create” butonuna tıklayarak koleksiyonumuzu oluşturuyoruz.
Oluşan bu koleksiyonu kullanabilmemiz için koleksiyona bir kullanıcı adı ve şifre belirlememiz gerekiyor.
“Users” sekmesinde “Add database user” butonuna tıklayıp bir kullanıcı adı ve şifre belirledikten sonra “Create” butonuna basıp işlemi tamamlıyoruz.
Burada ki “Make read-only” seçeneği belirttiğimiz kullanıcının yetkilerini sınırlandırmak için kullanılıyor. Bu seçeneği işaretlersek, bu kullanıcı adıyla (umutonur) koleksiyon üzerinde herhangi bir değişiklik yapamamız engellenmiş oluyor.
Artık MongoDB sunucumuz kullanıma hazır..
Bir sonraki makalede MongoLab’ın Android ile nasıl kullanıldığından bahsedeceğim..
1 Response
[…] kullanıcı adı ve şifreleri kullanıyoruz. (Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için: http://umutonur.com/web-servis-restful-api-ile-mongodb-kullanimi/ […]